Варанаси- свещеният град на Индия. Варанаси е един от  най-великите

...
Варанаси- свещеният град на Индия. Варанаси е един от  най-великите
Коментари Харесай

Варанаси- свещеният град на Индия

Варанаси- свещеният град на Индия . Варанаси е един от  най-великите религиозни центрове в света. Милиони хиндуистки и будистки поклонници се стичат тук, търсейки в свещените води филтриране и освобождение от житейските неволи.

Първото усещане от крайбрежията на р. Ганг край Варанаси е неизмеримо: съвсем петкилометрова дъга на реката мие подножието на дългите сиви гхатове, към които всеки ден се стичат десетки хиляди хора в очакване да се удостоят с благодатта, приписвана на свещените води- филтриране и освобождение от цикъла на прераждане и гибел.

Докато поклонниците се мият в течащите води, фамилии кремират околните си на погребални клади, димът от които се носи над гъмжащите от хора улици и храмове. 

Мирисът на святост във Варанаси е на всички места

За хиндуистите Ганг е най-важната от седемте свещени реки, а Варанаси, където се намира най-почитаният от храмовете, отдадени на Шива, е измежду седемте града, притежаващи силата да подаряват прояснение.

Варанаси е измежду най-древните средища в света, населяван хилядолетия; той е по-древен от историята, по-древен от традицията, по-древен даже от легендата ”, както твърди Марк Твен.

Градът съществува от 4000 години. В зората на хиндуизма, преди повече от 3000 години, поклонниците го назовават Каши ( Град на Светлината). Известен в продължение на два века като Бенарес.  През 1947 година градът си връща античното име.

Свещената река

Разположен в средата на плодородната и гъстонаселена котловина на Ганг, през днешния ден Варанаси е огромен град, кипящ от живот. Но притегателният му център към момента са гхатовете: над 100 каменни уреди със стъпала, всяко с изрисуван лингам- хиндуистки знак на плодородието и съзиданието.. с форма на каменен фалос. 

По изгрев-слънце многочислените стъпала, които стартират да изчезват под покачващата се вода, се трансформират в преносима маса от полуголи поклонници, проповедници и опечалени, извършващи ритуални погребения.

Хиндуистите считат Ганг за “еликсир на живота ” и се потапят в калните й води, макар пепелта от кремацията и отходните канали, които се вливат в реката. 

Но особената природа на водите на Ганг- знак за божествена благословия съгласно вярващите- не разрешава да зародят епидемии от холера и тиф, както би могло да се чака.

Градът се счита за толкоз свято място, че всеки хиндуист, умрял в очертанията на Варанаси, се смята за освободен от прераждане. 

Затова градът е леговище за възрастни хора, които чакат гибелта си в храмовете- ужасна панорама за невярващите.

Всеки от гхатовете, разделящи и свързващи поредицата от храмове и дворци от 18 век и 19 век, има свое лично значение и поклонници, също както католическите църкви и обвързваните с тях светци. Най-добрият метод да ги разгледате е да станете призори-  като се изключи студената зима, ранните часове са най-подходящи. Пет от тях имат значимо значение, тъй като образуват Панчатиртхи ( Петте кръстопътя), където поклонниците извършват избран обред. 

Един от гхатовете носи името Дишашвамедха, където, съгласно легендата, господ Брахма принесъл в жертва 10 коня.

В сърцето на града

Варанаси не е единствено стената на храмове върху речния бряг. Ако се движите в посока, противоположна на централния гхат, ще стигнете до Стария град. Местното му име – Вишванатха, идва от централния храмов комплекс, който е отдаден на Шива.  Посетителите стигат до него, като се провират през лабиринт от стръмни улички, в които се носят смесените аромати на стотици магазини и сергии. Накрая са възнаградени с гледката  на гладък черен камък върху златна подложка. Това е Шива лингам, малък и уважаван от хилядолетия.

Той обаче е по-специален, тъй като наоколо се намира Джнана Вапи, където съгласно легендата Шива е охладил своя лингам. Водите, считани за източник на знание, са недостъпни за поклонниците.

Паркът на Буда

Градът е заветен и за будистите, защото тук Буда е провел първите си проповеди. Градината на газелите, където Буда е задвижил Колелото на закона дхарма, се намира в Сарнат, на 10 км северно от Варанаси. Преди към 1400 години тук е имало 30 будистки манастира. След упадъка на будизма под въздействието на исляма през 13 век, времето и вандалите са разрушили съвсем всичко. Британски археолози са отворили манастирите през 19 век, а през 20-те години на 20 век е бил подхваната огромна реституция.

Днес възобновените, въпреки и малко стерилни монументи, притеглят поклонници от целия свят.

Показаха интериора на галактическите балони за туризъм

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР